Bonnefantenmuseum - Museummakers in de klas

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 3 lessen beeldend in de klas.  

Bezoek aan het Bonnefantenmuseum en lessen in de klas
Je komt meer te weten over de verschillende kunstwerken die te zien zijn in het museum. Daarbij kruip je zelf in de rol van een museummedewerker. Met de klas transformeren jullie een ruimte op school tijdelijk tot museum. De kunstwerken voor dit tijdelijke museum, maken de leerlingen zelf onder leiding van een museumdocent in de klas.

Kies een van de 5 programma onderdelen, zodat het museumbezoek en de lessen op school hierop kunnen worden afgestemd.
Belangrijk: Geef dit aan in het opmerkingenveld bij de aanmelding.

1. Alle heiligen bestemd voor groep 3 en 4
Leerlingen maken van zichzelf een ‘icoon’, versierd met bladgoud. Nét als de echte heiligen die staan afgebeeld op kunstwerken in het museum.

2. Meesterlijke kopieerkunsten bestemd voor groep 5-6-7-8
Vroeger was het niet gek om kunstwerken van elkaar te kopiëren. Sommige afbeeldingen zijn daardoor heel bekend geworden. Zo kopieerde Pieter Brueghel de Jonge op grote schaal het werk van zijn vader, Pieter Bruegel de Oude. Leerlingen leren de middeleeuwse kopieertechnieken te gebruiken en maken daarmee een eigen miniatuur decor.

3. Oh my god! bestemd voor groep 5-6-7-8
Om de belangrijke verhalen uit de Bijbel te vertellen werden ze vroeger op hele grote kerkramen geschilderd. Iedereen kon ze zien. In het museum staat een mini-kerkje. Het is gemaakt door Helen Verhoeven in 2017 met daarin ook beschilderde ramen. Er komen oude en nieuwe verhalen samen. Geïnspireerd door het mini-kerkje, maken leerlingen een eigen raamwerk. Uiteindelijk worden alle raamwerken uit de klas verwerkt tot één groot raamwerk, dat het lokaal siert.

4. Ontwerp je stad bestemd voor groep 5-6-7-8
Het Bonnefanten heeft een bijzonder gebouw, ontworpen door de architect Aldo Rossi. Leerlingen kijken mee in het hoofd van de architect en ontdekken welke vormen hem geïnspireerd hebben voor het maken van dit museum. Als een architect gaan ze aan de slag met een 3D- pen: maken een eigen replica van het Bonnefanten gebouw en laten hun fantasie de vrije loop bij het bouwen van een eigen stad rondom het gebouw.

5. Mens en huid bestemd voor groep 7 en 8
Veel kunstenaars nemen hun eigen lichaam of die van een ander als startpunt voor het maken van een kunstwerk. Ze verwonderen zich over ons lichaam: wat het kan, hoe het eruit ziet en hoe dat komt. Leerlingen gieten een eigen lichaamsdeel af zoals een neus, oor, vinger of teen. Ze werken met was, rubber, gips en touw en experimenteren met het maken van een nieuwe huid.

Thema’s
- architectuur
- zelfportret
- verhalen uit de bijbel
- mijn lichaam en mijn huid 

Belangrijkste leerdoelen
Dit programma voldoet aan de kerndoelen 54 en 55

Belangrijk om te weten
Je neemt zelf contact op met het museum om het bezoek en de lessen te plannen. Stuur een mail naar: onderwijs@bonnefanten.nl 

Duur van het bezoek aan het Bonnefantenmuseum: 90 minuten

Bezoek locatie Bonnefantenmuseum: https://goo.gl/maps/EpUejbpKq1BxF6m16

Wil je gratis vervoer naar het musem? Klik voor de regeling: Gratis met je klas naar een cultuuruitje met het ov | Arriva

Wil je meer weten over het Bonnefanten en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier. 

 

 

 

 

 

Praktische informatie

Duur van het bezoek aan het museum: 1,5 uur

Links

Website Bonnefantenmuseum
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

 

Naam fotograaf ©Richard Stark 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek bij Bonnefantenmuseum

Aantal lessen: 3

Duur per les: 90 min

Datum en tijdstip in overleg