Buitenplaats Kasteel Wijlre - Spark Birds

Bezoek

 

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan de tentoonstelling Spark Birds & the Loneliness of Species en een vogel-kijkopdracht in de tuin van buitenplaats Kasteel Wijlre.

Tijdens Spark Birds! leer je buitenplaats Kasteel Wijlre goed kennen. Deze plek is bijzonder omdat kunst, natuur en architectuur hier samenkomen. De buitenplaats bestaat uit een kasteel, een Hedge House, een koetshuis en een prachtige tuin.

Tijdens Spark Birds! breng je een bezoek aan de tentoonstelling Spark Birds & the Loneliness of Species in het Hedge House. In deze tentoonstelling zie je kunstwerken waarin vogels een belangrijke rol spelen. Kunstenaars laten zich graag inspireren door deze dieren. Ze zijn (eigen)wijs, mooi, vrij en mysterieus. Je leert gedetailleerd te kijken naar kunst, te praten over kunst en je eigen mening hierover te onderbouwen. Daarna ga je in groepjes in de tuin met een verrekijker en vogelkaart op zoek naar vogels.

Thema's

Onderzoeken, leren kijken naar kunst, eigen mening vormen over kunst, eigen mening over kunst leren te onderbouwen, betrokkenheid bij kunst en natuur vergroten.

Belangrijkste leerdoelen en kerndoelen

- Leerlingen langer naar een kunstwerk laten kijken en hier over na laten denken;
- Betrokkenheid van leerlingen bij kunst en natuur vergroten
- Stimuleren van luisteren naar de inbreng van de ander
- Kunst vanuit een persoonlijk standpunt benaderen
- Stimuleren van eigen inbreng van de leerlingen
- Leerlingen leren gebruik te maken van de techniek See Think Wonder (Wat zie ik, wat denk/vind ik en wat wil ik nog weten?)

SLO leerlijn Erfgoed
SLO leerlijn Beeldend


Periode en duur

De tentoonstelling Spark Birds & the Loneliness of Species is te bezoeken t/m 3 december 2023

Daarna opent een nieuwe tentoonstelling waarin natuur en kunst werderom verbonden zullen worden.

Duur van het bezoek aan Kasteel Wijlre: ongeveer 1,5 uur.

Bij voorkeur op maandag of dinsdag (hele dag) of woensdag-, donderdag- of vrijdagochtend (8.30 – 11.00 uur)

Belangrijk om te weten

Dit is deels een buitenprogramma. Bij slecht weer gaat het buitenprogramma gewoon door. Trek laarzen en een regenjas aan.

De leerlingen worden begeleid door museumdocenten.

De leerlingen worden geacht zelfstandig te kunnen werken en zullen opgedeeld worden in 5 - 6 groepjes (naar gelang grootte groep).

Per klas is er minimale begeleiding van 2 personen nodig vanuit bezoekende onderwijsinstelling (leerkracht + minimaal 1 extra volwassene)

Als jullie zelf iets te eten en drinken meenemen en iets om op te zitten kan er ook een mooi plekje in de tuin uitgezocht worden om gezellig te picknicken.

 

Links

 

Website Buitenplaats Kasteel Wijlre
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’ 

 

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Aantal lessen: 1

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg