Het Laagland: De grote, gele graafmachine

Lessen en Bezoek

 

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan ‘De grote gele graafmachine’ van Het Laagland en Sally dansgezelschap Maastricht in theater Kumulus, gekoppeld aan 5 danslessen op school.

Bezoek aan ‘Grote gele graafmachine’

Vier goed geoliede onderdelen die samen De Grote Gele Graafmachine vormen, doen altijd precies wat er verwacht wordt. Totdat één deeltje er ineens anders over denkt. Waarom alleen maar graven en scheppen? En nooit springen of steppen? De onderdelen twijfelen hardop of alle afspraken wel kloppen…

Welke menselijke gewoontes zijn biologisch bepaald of juist bijgebracht? Welke afspraken maken we met elkaar en zijn deze zinvol? Na het succes van de voorstelling en NPO-serie Vreemde Eend brengen SALLY Dansgezelschap Maastricht en Het Laagland opnieuw een aanstekelijke mix van dans en theater, waarin alle regels en gewoontes vrolijk door de wc worden gespoeld. De Grote Gele Graafmachine is een bonte bende voor alle bouwers, brekers, dwarsliggers en meebewegers vanaf 4 jaar.

Lessen in de klas

Elementen uit deze voorstelling zijn uitgangspunt voor de danslessen. De dansopdrachten zijn afwisselend en prikkelen diverse kwaliteiten van de leerlingen. Zowel reproductieve als creatieve opdrachten komen aan bod. De creativiteit en het onderzoekend vermogen van de leerlingen worden aangesproken. Daarbij wordt er afgewisseld tussen individuele opdrachten, werken in tweetallen en groepsopdrachten. Sommige opdrachten worden in de lessen herhaald en verdiept. Toch is iedere les weer anders en staan er nieuwe dansopdrachten centraal. Hierbij wordt er rekening gehouden met de leerlijnen dans.

De danslessen worden verzorgd door Myrthe Schoenmakers en Anouk Habets.

Thema's

- Jezelf durven zijn.
- Vertrouwen op je eigen kompas.
- Buiten de conventionele kaders stappen.

Kerndoelen

34 > sociale en emotionele ontwikkeling > opkomen voor jezelf > rekening houden met anderen
37 > samenleven, waarden en normen
54 > muziek, taal en spel > verkenning, luisteren, kijken, spelen
57 > beweging en spelvormen ervaren en uitvoeren

Belangrijk om te weten

De kunstdocent neemt contact op om de lessen in te plannen. Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken.

Extra materiaal

De educatieve video vooraf is een ontmoeting met de cast die ook het thema van de voorstelling introduceert: over regels, afspraken en gewoontes. In de tweede video – in te zetten n.a.v. het voorstellingsbezoek – wordt de thematiek verder uitgediept via prikkelende doe-opdrachten waar iedere leerkracht zelfstandig mee aan de slag kan.

Het begeleidend lesmateriaal is beschikbaar in de periode als het programma van start gaat en is dan ook terug te vinden in ‘Mijn Kaleidoscoop’.

Praktische informatie

De voorstelling is te zien op:

  • Maandag 23 oktober 13:00 uur

  • Dinsdag 24 oktober 10:00 en om 13:00 uur

  • Woensdag 25 oktober 10:00 uur

  • Donderdag 26 oktober 10:00 en om 13:00 uur

  • Dinsdag 6 februari 10:00 en om 13:00

  • Woensdag 7 februari 10:00

  • Donderdag 8 februari 10:00 en om 13:00

Duur van de voorstelling: 55 minuten.

De planning van het bezoek aan ‘Grote gele graafmachine’ ontvang je per mail via: info@kaleidoscoop.net

Links

Website Laagland
Locatie voorstelling (Kumulus Theater) via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, voorstelling bij Theater aan het Vrijthof

Docent: Anouk Habets , Myrthe Schoenmakers

Aantal lessen: 5

Duur per les: 55 minuten

Aantal deelnemers: 20 - 500

Datum en tijdstip in overleg