philharmonie zuidnederland - Romeo en Julia
Lessen en Bezoek
Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan de de voorstelling ‘Romeo en Julia’ van philharmonie zuidnederland gekoppeld aan 6 muzieklessen in de klas.
Bezoek aan Romeo en Julia
Wat nou als je met iemand wil spelen die heel anders is dan jij. Die hoort bij een familie die gevlucht is uit een land waar oorlog is, terwijl jouw hele familie al jaren in het vredige Nederlandse dorp woont waar je naar school gaat. Of je vindt iemand heel leuk die super sportief is en jij leest liever een boek. Niet iedereen doet hetzelfde. Niet iedere familie is hetzelfde.
Dat overkwam ook Romeo en Julia. Zij kwamen uit twee verschillende families die zelfs ruzie met elkaar hadden. Al zo lang dat niemand meer wist waar die ruzie eigenlijk over ging.
Ze voelden zich als een magneet tot elkaar aangetrokken, maar ja hoe doe je dat dan als de families elkaar niet mogen en je wil elkaar toch graag zien.
Romeo en Julia zijn het beroemdste liefdespaar uit de geschiedenis. Zo beroemd dat er toneelstukken, boeken, musicals en films van dit verhaal zijn gemaakt. Een verhaal dat altijd actueel blijft. Shakespeare schreef er al een toneelstuk over en Tsjaikovsky componeerde bij het verhaal de mooiste muziek die hij kon bedenken. Over liefde en over strijd tussen de families. Dat is in de muziek goed te horen want een orkest bestaat immers ook uit verschillende families van instrumenten! Philzuid vertelt samen met de leerlingen en twee acteurs een eigen versie van dit verhaal. Daarin kiezen Romeo en Julia én de kinderen zelf voor een nieuwe afloop…. De muzikale bijdragen van de leerlingen zijn daarbij onmisbaar.
Belangrijk
Intekenen is alleen mogelijk, als de leerkracht de kinderen goed voorbereidt op het concert middels het online lesmateriaal dat wordt aangereikt door philharmonie zuidnederland.
Lessen in de klas
De muziek docent gaat aan de slag met de voorbereiding van het concert en laat de kinderen kennismaken met wat een symfonie orkest is.
Thema's
-De kinderen nemen door middel van participatiemomenten actief deel aan het concert en ervaren hoe leuk en fijn het is om samen muziek te maken.
-De kinderen ontwikkelen een gevoel van saamhorigheid en trots zijn op zichzelf. Ze ervaren plezier in het samen muziek maken en ontdekken talenten bij zichzelf door de actieve deelname.
-De kinderen leren over sociale relaties door middel van het verhaal van Romeo en Julia, ook door de instrumentenfamilies in het orkest.
-Leerlingen zien en horen een live symfonieorkest op het podium en maken kennis met de instrumenten van het orkest
-Leerlingen leren het verhaal van Romeo en Julia en de muziek van Tsjaikovski kennen
Belangrijkste leerdoelen
Extra materiaal
Het orkest heeft jullie hulp nodig! De leerlingen zijn een actief onderdeel van de voorstelling en zonder hen is er geen goede afloop van dit mooie verhaal. Het uitnodigende digitale lesmateriaal helpt jullie om je optimaal voor te bereiden op de voorstelling!
Praktische informatie
Theater aan het Vrijthof
Donderdag 16 november 10.15 en 12.15 uur
Duur van de voorstelling: 60 minuten
De planning van het bezoek aan Romeo en Julia ontvang je per mail via: info@kaleidoscoop.net
Het lesmateriaal is vanaf 1 oktober op de website van philharmonie zuidnederland te raadplegen.
Links
Website Philharmonie Zuidnederland
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’
Praktische informatie
Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent
Locatie: Leslokaal Op Locatie
Docent: Tim Stoter
Aantal lessen: 6
Duur per les: 50 min.
Datum en tijdstip in overleg