Museum het Ursulinenconvent - Van Masker tot Totempaal

Lessen en Bezoek

Het bezoek aan museum het Ursulinenconvent is gekoppeld aan 2 beeldende lessen en 5 muzieklessen in de klas en 1 afsluitende muziekles op de museumlocatie.

Lessen in de klas

In verschillende culturen worden rituelen met maskers gebruikt om de eigen identiteit te verhullen, veranderen of juist vorm te geven. Het project Van Masker en Totempaal neemt kinderen mee in de geheimzinnige wereld van deze rituelen aan de hand van verhalen, maskers en muziek.

Onder begeleiding van een muziekdocent gaan de leerlingen in de les aan de slag met Afrikaanse liederen en verhalen, afkomstig uit allerlei delen van het continent. Het beleven van de zeer rijke Afrikaanse muziekcultuur staat hierbij centraal. Volksverhalen en liedteksten, vaak al een verhaal op zich, vormen het uitgangspunt om zo op een interactieve wijze de muziek uit verschillende Afrikaanse landen te ontdekken. De leerlingen zingen, bewegen en spelen op reeds bestaande muziek en geven hieraan een eigen draai door kleine composities en variaties te bedenken.

Naast de lessen muziek en literatuur worden er ook 2 beeldende lessen. Zij gaat in deze 2 lessen met de leerlingen Afrikaanse geboortemaskers maken van klei. Alles bij elkaar een multidisciplinele lessenserie dus!

Bezoek aan museum Het Ursulinenconvent

Aan het eind van het project bezoeken leerlingen het museum Het Ursulinenconvent. Leerlingen zullen op een interactieve wijze het thema ‘identiteit’ verkennen, dat gekoppeld is aan de tradities en rituelen waarbij maskers een rol spelen. Naast Afrikaanse maskers zullen ook enkele opvallende tradities uit Europa, Azië en Amerika aan de orde komen. Aan het eind van de middag presenteren zij voor ouders wat ze in de lessen op school gedaan hebben.

Thema’s

Identiteit, interculturele verhalen en liederen uit Afrika, symboliek, uitingsvormen voor sociale groepen en individu.

Belangrijkste leerdoelen

Kerndoelen (SLO)
1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
SLO leerlijnen

Belangrijk om te weten

Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie. Ook om af te stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Hierbij wordt dan ook het museumbezoek gepland.
Let op: het bezoek en de lessen vindt plaats in de periode tussen zomer- en herfstvakantie of tussen de mei- en zomervakantie.

Links

Website Museum het Ursulinenconvent
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek aan het Ursulinenconvent Eijsden

Aantal lessen: 8

Duur per les: 90 min.

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg