Marres - De onzichtbare collectie

Lessen en Bezoek

 

Deze activiteit bestaat uit óf een bezoek aan Marres óf een bezoek van Marres aan de klas gekoppeld aan 3 lessen beeldende vorming in de klas waarbij het luisteren, verbeelden en omschrijven van kunst aan bod komt.

Bezoek aan Marres

De onzichtbare collectie’ bestaat uit audioverhalen van mensen die vertellen over een kunstwerk dat hen geraakt heeft. Leerlingen zien het kunstwerk niet en gaan met hun eigen verbeelding aan de slag.

In het bezoek aan Marres, gaan ze onder begeleiding kunstwerken zien, ervaren en onder woorden brengen. Ze maken gebruik van ‘Visible Thinking Strategies’ om het kunstwerk te analyseren vanuit alle zintuigen. Vervolgens maken de leerlingen een zintuigenlandkaart bij een zelfgekozen kunstwerk. Zij kiezen een kunstwerk uit dat past bij hun eigen verbeelding uit de introductie les in de klas. ‘Marres in de klas’ neemt enkele kunstwerken mee de klas in ter inspiratie. Deze vormen het uitgangspunt voor de lessen. 

Lessen in de klas

De leerlingen gaan met de inspiratie van het gesproken kunstwerk, de schetsen met hun eigen vragen en met de kunstwerken uit de tentoonstelling aan de slag. Zij maken hierbij een eigen kunstwerk en kiezen het materiaal dat hierbij past. Gaandeweg komen zij leervragen tegen en leren om in creatief proces te werken.

Ze gaan kunstverhalen maken, die worden opgenomen met behulp van iPad en bewerken deze in een app. Als de gesproken verhalen klaar zijn, worden ze verzameld en in een audiofragment gezet. Op deze manier kunnen de gesproken verhalen weer worden gedeeld. Uiteraard gebeurt dit (online) delen alleen met toestemming van het kind en de ouders. De lessen kunnen gemakkelijk worden aangepast naar een thema van school.

Thema

werken met je zintuigen

SLO leerlijnen

Belangrijk om te weten

Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Ook wordt dan het bezoek aan Marres gepland.

Praktische informatie

Duur van het bezoek aan Marres: 1,5 uur

Links

Website Marres
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek aan Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

Docent: Ilse van Lieshout

Aantal lessen: 5

Duur per les: 90 min.

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg