Kasteel Valkenburg - Oorlogsgeheimen

Bezoek

 

September 1944. Het Amerikaanse leger bereikt Zuid-Limburg en hoeft nog maar één natuurlijk obstakel te passeren, de rivier de Geul.De Duitsers willen dit natuurlijk voorkomen en blazen alle Geulbruggen op. Er wordt hevig gevochten. De inwoners van Valkenburg pakken in alle haast hun belangrijkste spullen bij elkaar en vluchten de grot in. De grot is, mede door haar dikke plafond, een veilige plek, maar voor de mensen die zich verschuilen is het een angstige tijd in deze donkere, vochtige schuilplaats. Zes dagen en zes nachten duurt het voordat de Duitsers verdreven zijn.Valkenburg is bevrijd en de inwoners kunnen hun schuilplaats in de grot eindelijk verlaten.Maar liefst 600 mensen hebben in de Fluweelengrot ondergedoken gezeten.

Thema's 

Ontstaan mergel, ontstaan Fluweelengrot, WOII (september 1944 in Valkenburg), schuilen in de grotten incl. nog zichtbare schuilplekken, schaduwhoofden van Amerikaanse soldaten met namen op de muur

Belangrijkste leerdoelen      

Kerndoel 52 wereldoorlogen en holocaust
Kerndoel 53 De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die aan de hand van voorbeelden verbinden met de wereldgeschiedenis.

Extra materiaal

kort filmpje (+/- 5 minuten) oud gids Fluweelengrot over WOII en het schuilen in de grot.

Ben je Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je geen Toon je Talent school? Dan maken wij een offerte op aanvraag.

Het bezoek kan doorgaans gereserveerd worden van januari tot en met oktober.

Belangrijk

De temperatuur in de grot is standaard 12 graden. Houdt hiermee rekening met de kleding.

Een rondleiding onder begeleiding van een gids duurt ongeveer 45 – 60 minuten

Links

Website Kasteel Valkenburg
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Fluweelengrot Valkenburg

Aantal lessen: 1

Duur per les: max. 60 min.

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg