Bonnefantenmuseum - Rembrandt en zijn schatten

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 1 les literatuur en 4 lessen beeldend in de klas.

Belangrijk: per groep wordt het boek van Manon Berns ‘De ondergrondse Rembrandt’, uitgeleend. Dit dient gelezen te zijn, voordat het programma begint. 

De Nachtwacht van Rembrandt hangt in het Rijksmuseum, dat weet iedereen. Maar weet je ook dat dit wereldberoemde schilderij 1 keer op reis geweest? In de Tweede Wereldoorlog lag het veilig opgeborgen in de ‘Kluis’, diep onder grond in het gangenstelsel in de Sint Pietersberg in Maastricht. Ook mensen schuilden hier tegen het gevaar van de oorlog. Manon Berns schreef er een boek over: De ondergrondse Rembrandt.

Bezoek aan het Bonnefantenmuseum
Het boek van Manon Berns is uitermate geschikt om een verbinding te maken met de tentoonstelling ‘Roofkunst’, die dit jaar te zien gaat zijn in het Bonnefantenmuseum.

Zo is het museum al in het bezit van kunst uit de 17e eeuw, waarbij bij een aantal van deze werken ondertitelbordjes hangen waarin er verwezen wordt naar het feit dat kunstwerken nog altijd in afwachting zijn van teruggave aan de rechtmatige erven. Tot die tijd heeft de Nederlandse staat ze in bewaring.

We gaan dieper in op de thema’s die in het boek aan bod komen, de 2e wereldoorlog, kunstroof tijdens de bezetting en deportatie van de Joden. Ondertussen wacht het kostbaarste schilderij uit het museum al 80 jaar op zijn rechtmatige eigenaar.

Lessen in de klas

De literatuurles: schrijver in de klas

Manon Berns is schrijver van de spannende kinderboekenserie Blockbusters waarin Storm, Jimi, Juul en Lara telkens een mysterie rondom een kunstwerk ontrafelen. In de klas vertelt ze met eeen heleboel afbeeldingen, filmpjes en anekdotes levendig over haar boek ‘De Ondergrondse Rembrandt’. Ze leest voor uit het boek, praat met de kinderen over wat hun dierbaar is en wat zij zouden beschermen als er gevaar dreigt. Vervolgens schrijven de leerlingen een brief aan de kluisbewaarder met de vraag of hun ‘schat’ daar mag schuilen en waarom zij dat belangrijk vinden?

De beeldende lessen: Rembrandt kamertje maken
Milous Heunks en Juan Heurter verzorgen de beeldende lessen waarin ze doorgaan op de verhalen rondom de kunstwerken van Rembrandt. De verschillende verhalen vormen de inspiratiebron om je eigen kunstwerk, ‘een wonderkamer’, te maken. De opdrachten worden op een ‘verhalende’ manier aangereikt en met diverse materialen uitgewerkt.

Thema's

  • Rembrandt en de Nachtwacht

  • WO II

  • Schuilen

Belangrijkste leerdoelen

Literatuur => leerlingen:

  • krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen

  • maken kennis met jeugdliteratuur en ontdekken wat een thema en personage is

  • krijgen inzicht in eigen voorkeuren voor bepaalde genres en auteurs

  • schrijven een tekst met/voor een specifiek doel/publiek

  • verwerven een adequate woordenschat

Extra materiaal

Wil je nog een verdiepingsslag maken met dit programma?

Breng dan een bezoek aan:

Belangrijk om te weten
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Ook wordt dan het bezoek aan het Bonnefantenmuseum gepland. Ook ontvangt je een mail over hoe je het boek kan lenen.

Ben je Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je geen Toon je Talent school? Dan maken wij een offerte op aanvraag.

Links

Website Bonnefantenmuseum
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’
Meer over kinderboekenschrijfster Manon Berns

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek bij Bonnefantenmuseum

Docent: Milous Heunks , Yanniek Nacken , Manon Berns

Aantal lessen: 4

Duur per les: 90 min.

Aantal deelnemers: 20 - 400

Datum en tijdstip in overleg