Bonnefantenmuseum - Rembrandt en Kunst in WO II

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 1 les literatuur en 3 lessen beeldend in de klas.

Belangrijk: per groep wordt het boek van Manon Berns ‘De ondergrondse Rembrandt’, uitgeleend. Dit dient gelezen te zijn, voordat het programma begint. 

De Nachtwacht van Rembrandt hangt in het Rijksmuseum, dat weet iedereen. Maar weet je ook dat dit wereldberoemde schilderij 1 keer op reis geweest? In de Tweede Wereldoorlog lag het veilig opgeborgen in de ‘Kluis’, diep onder grond in het gangenstelsel in de Sint Pietersberg in Maastricht. Manon Berns schreef er een boek over: De ondergrondse Rembrandt.

Bezoek aan het Bonnefantenmuseum
Er zijn boeiende en spannende vertalen te vertellen over wat er is gebeurd met kunstwerken in WO II. Het achterhalen of een kunstwerk gestolen is of verkocht onder dwang, is in Nederland nog nooit zo in het nieuws geweest als nu. Bonnefanten maakte er een presentatie over, die ook voor jonge bezoekers boeiende verhalen vertelt. ‘Kunst op Drift’, is nog te zien tot 3 november. Maar dit programma kan ook nog na deze tentoonstelling gedaan worden.

Lessen in de klas
De beeldende lessen in de klas sluiten aan bij het thema Rembrandt. De opdrachten worden op een ‘verhalende’ manier aangereikt en met diverse materialen uitgewerkt.

De literatuurles: schrijver in de klas
Het boek van Manon Berns is uitermate geschikt om een verbinding te maken met het thema WO II en de kunstwerken die hebben moeten ‘schuilen’ in de oorlog. Manon Berns is schrijver van de spannende kinderboekenserie Blockbusters waarin Storm, Jimi, Juul en Lara telkens een mysterie rondom een kunstwerk ontrafelen. In de klas vertelt ze met afbeeldingen, filmpjes en anekdotes levendig over haar boek ‘De Ondergrondse Rembrandt’. Ze leest voor uit het boek, praat erover met de kinderen en doet kleine opdrachtjes.

Thema's
Rembrandt en de Nachtwacht - WO II - Schuilen

Belangrijkste leerdoelen
Literatuur => leerlingen:
- leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen
- leerlingen maken kennis met jeugdliteratuur en ontdekken wat een thema en personage is
- leerlingen krijgen inzicht in eigen voorkeuren voor bepaalde genres en auteurs
- leerlingenschrijven een tekst met/voor een specifiek doel/publiek
- verwerven een adequate woordenschat

Extra materiaal
Wil je nog een verdiepingsslag maken met dit programma?
Breng dan een bezoek aan:

Belangrijk om te weten
Je neemt zelf contact op met het museum, om het bezoek in te plannen. Stuur een mail naar: onderwijs@bonnefanten.nl. Vermeld erbij dat jouw school een Toon je Talent school is.

De lessen worden ingepland door de kunstdocent en de schrijver. We raden aan om eerst de lessen in te plannen en dan het bezoek.

Wil je meer weten over Manon Berns en ‘blockbusters’, die ze heeft geschreven? Klik dan hier.

Praktische informatie
Duur van het bezoek aan het Bonnefantenmuseum: 90 minuten

Bezoek locatie Bonnefantenmuseum: https://goo.gl/maps/EpUejbpKq1BxF6m16

Wil je gratis vervoer naar het musem? Klik voor de regeling: Gratis met je klas naar een cultuuruitje met het ov | Arriva

Wil je meer weten over het Bonnefanten en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier. 

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek bij Bonnefantenmuseum

Docent: Milous Heunks , Juan Heurter , Yanniek Nacken , Manon Berns

Aantal lessen: 5

Duur per les: 90 min.

Datum en tijdstip in overleg