Bonnefantenmuseum - Museummakers in de klas

Lessen en Bezoek

 

Museummakers in klas bestaat uit een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 3 lessen beeldend in de klas.  

Bezoek aan het Bonnefantenmuseum en lessen in de klas

Je komt meer te weten over de verschillende kunstwerken die te zien zijn in het museum. Daarbij kruip je zelf in de rol van een museummedewerker. Met de klas transformeren jullie een ruimte op school tijdelijk tot museum. De kunstwerken voor dit tijdelijke museum, maken de leerlingen zelf onder leiding van een museumdocent in de klas.

Kies een van de 5 programma onderdelen, zodat het museumbezoek en de lessen op school hierop kunnen worden afgestemd. Geef dit aan in het opmerkingenveld bij de aanmelding.

1. Alle heiligen bestemd voor groep 3 en 4

Geïnspireerd op de vele heiligen die staan afgebeeld op kunstwerken in het museum, maken leerlingen van zichzelf een ‘icoon’. Dit doen ze door een zelfportretje te maken en te plakken op een houten paneeltje of doek, versierd met bladgoud. Nét als de echte heiligen of iconen.

2. Meesterlijke kopieerkunsten bestemd voor groep 5-6-7-8

Vroeger was het niet gek om kunstwerken van elkaar te kopiëren. Sommige afbeeldingen zijn daardoor heel bekend geworden. Zo kopieerde Pieter Brueghel de Jonge op grote schaal het werk van zijn vader, Pieter Bruegel de Oude. Leerlingen leren de middeleeuwse kopieertechnieken te gebruiken en maken daarmee een eigen miniatuur decor.

3. Oh my god! bestemd voor groep 5-6-7-8

Om de belangrijke verhalen uit de Bijbel te vertellen werden ze vroeger op hele grote kerkramen geschilderd zodat iedereen ze kon zien. Kunstenaar Helen Verhoeven heeft in 2017 een mini-kerkje gemaakt met daarin ook beschilderde ramen. Hierop komen oude en nieuwe verhalen samen. Geïnspireerd door deze voorbeelden maken leerlingen een eigen raamwerk. Uiteindelijk worden alle raamwerken uit de klas verwerkt tot één groot raamwerk, dat het lokaal siert.

4. Ontwerp je stad bestemd voor groep 5-6-7-8

Het Bonnefanten heeft een bijzonder gebouw, ontworpen door de architect Aldo Rossi. Leerlingen kijken mee in het hoofd van de architect en ontdekken welke vormen hem geïnspireerd hebben voor het maken van dit museum. Als een architect gaan ze aan de slag met een 3D- pen: maken een eigen replica van het Bonnefanten gebouw en laten hun fantasie de vrije loop bij het bouwen van een eigen stad rondom het gebouw.

5. Mens en huid bestemd voor groep 7 en 8

Veel kunstenaars nemen hun eigen lichaam of die van een ander als startpunt voor het maken van een kunstwerk. Ze verwonderen zich over ons lichaam: wat het kan, hoe het eruit ziet en hoe dat komt. Leerlingen gieten een eigen lichaamsdeel af zoals een neus, oor, vinger of teen. Ze werken met was, rubber, gips en touw en experimenteren met het maken van een nieuwe huid.

Thema’s

  • architectuur

  • zelfportret

  • verhalen uit de bijbel

  • mijn lichaam en mijn huid

Belangrijk om te weten

Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Ook wordt dan het bezoek aan het museum gepland.

Praktische informatie

Duur van het bezoek aan het museum: 1,5 uur

Links

Website Bonnefantenmuseum
Locatie via Google Maps
Regeling busvervoer ‘Limburg voor Limburg’

 

Naam fotograaf ©Richard Stark 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek bij Bonnefantenmuseum

Aantal lessen: 3

Duur per les: 90 min

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg