Beroemd, maar onbekend

i.s.m. het Bonnefantenmuseum

Deze activiteit bestaat uit een een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 1 les literatuur en 4 lessen beeldend in de klas.

Wereldwijd verschijnen er plotseling en in het diepste geheim muurschilderingen van Banksy. Vaak heeft zijn werk een politieke of maatschappelijke boodschap: tegen oorlog, de macht van grote bedrijven en milieuvervuiling. En altijd gebruikt hij humor. De kunstenaar wil dat zo veel mogelijk mensen zijn werk zien en daarom maakt hij straatkunst. Voor iedereen gratis te bekijken. Met zijn muurschilderingen is hij wereldberoemd geworden. En toch weet niemand wie hij (of zij) is. Hoe kan dat en waarom maakt Banksy eigenlijk anonieme kunst? Manon Berns schreef er een boek over: Banksy ontmaskerd.

Lessen in de klas

De literatuurles: schrijver in de klas
Manon Berns is schrijver van de spannende kinderboekenserie Blockbusters waarin Storm, Jimi, Juul en Lara telkens een mysterie rondom een kunstwerk ontrafelen.

Met een heleboel afbeeldingen, filmpjes en anekdotes vertelt Manon levendig over haar boek Banksy ontmaskerd, Banksy en zijn straatkunst. Natuurlijk leest Manon voor uit Banksy ontmaskerd. En ze daagt de leerlingen uit: wat zou jij aan onze wereld willen veranderen? Vervolgens schrijven de leerlingen een kort stukje voor de schoolkrant om andere kinderen op te roepen in actie te komen voor dat wat zij belangrijk vinden. Daarna kiezen ze hier de belangrijkste woorden uit en schrijven die in mooie letters op hun ‘muur’. Uiteraard met een persoonlijke anonieme tag (handtekening).

De jeugdromans verschijnen bij uitgeverij Kluitman o.a. i.s.m museum Boijmans van Beuningen en het Rijksmuseum.
Over Blockbusters (10+):
****sterren en ‘Dan Brown voor de jeugd’ - De Telegraaf
****sterren en ‘een lekker spannend avontuur’ - Kidsweek
'Zo spannend kan één kunstwerk zijn!' -Taco Dibbits, Directeur Rijksmuseum

De beeldende lessen  
Milous Heunks en Juan Heurter verzorgen de beeldende lessen, waarin ze doorgaan op het spannende verhaal van Banksy ontmaskerd. Jullie gaan zelf een speciale, bijzondere boodschap bedenken. Stay woke! Blijf wakker! Wat zou jij in deze wereld willen veranderen, zodat jouw wereld nog mooier en beter wordt? Een tikkeltje humor mag je zeker meenemen in de uitwerking. Je maakt een kunstwerk met een combinatie van beeld en taal. Met verschillende materialen en sjabloon- druktechnieken, maken jullie je eigen beroemde ‘Street Art’ net als Banksy.

Bezoek aan het Bonnefantenmuseum
Naast de nadrukkelijke historische connectie met Maastricht is deze uitgave uitermate geschikt om onze collectie 17e eeuwse kunst uit de zuidelijke Nederlanden te linken. Bij een aantal van deze werken, o.a bij Pater J Neyen van PP Rubens staan er ondertitelbordjes waarin er verwezen wordt naar het feit dat deze kunstwerken nog altijd in afwachting zijn van de restitutie aan de rechtmatige erven. Tot die tijd heeft de Nederlandse staat ze in bewaring. We gaan dus dieper in op de thema’s die in het boek aan bod komen, de 2e Wereldoorlog, De kunstroof tijdens de bezetting en deportatie van de Joden.

Ondertussen wacht het kostbaarste schilderij uit het museum al 80 jaar op zijn rechtmatige eigenaar.

In het museum wordt dieper ingegaan op het concept van kunst als vorm van verzet of protest en de verborgen boodschappen die vaak in kunstwerken verstopt zitten. Ook vergelijken we de manier waarop er vroeger met oproer kraaiende kunstenaars gebeurde, als ze de machthebbers te veel treiterde met hun schilderijen. Daarnaast bespreken we ook de anonimiteit van de Middeleeuwse kunstenaars, en de manier waarop kunsthistorici vandaag de dag achterhalen door wie een werk gemaakt werd, en waar het vandaan kwam. Hier is ook weer een duidelijke link met het restauratieatelier. Daarnaast bezoeken we de afdeling hedendaagse kunst en ontdekken we kunstenaars die net zoals Banksy stevig verankerd zijn in de street art, of maatschappelijk geëngageerd zijn.

Thema's
Hedendaagse (straat)kunst: Banksy - protest - anonimiteit.

Belangrijkste leerdoelen
Literatuur => leerlingen:
*krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen,
*maken kennis met jeugdliteratuur en ontdekken wat een thema en personage is,
*krijgen inzicht in eigen voorkeuren voor bepaalde genres en auteurs,
*schrijven een tekst met/voor een specifiek doel/publiek,
*verwerven een adequate woordenschat.

Beeldend: Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Belangrijk om te weten
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Ook wordt dan het bezoek aan het Bonnefantenmuseum gepland.

Ben je Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je geen Toon je Talent school? Dan maken wij een offerte op aanvraag.

Duur van het bezoek aan het Bonnefantenmuseum: 60 minuten.

Klik hier voor het adres van het Bonnefantenmuseum.

De regeling (gratis) vervoer naar het museum
Klik hier voor de regeling.

Wil je meer weten over het Bonnefantenmuseum en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier.

Wil je meer weten over de kinderboekenschrijfster Manon Berns en de kinderboeken, ‘blockbusters’, die ze heeft geschreven ? Klik dan hier

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek bij Bonnefantenmuseum

Docent: Juan Heurter , Manon Berns

Aantal lessen: 5

Duur per les: 90 min.

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg