Bezoek aan het Neanderthaler-pad van Buitencentrum Moerveld

i.s.m. nme-atelier en stichting Moerveld

Bezoek aan ‘Neanderthaler-pad’
Hét enige Neanderthaler-pad in Nederland vind je op buitencentrum Moerveld! Maak van jouw schooluitje één groot avontuur. Het Neanderthaler-pad is niet alleen leuk en spannend, maar ook zeer educatief. Als leerkracht kun je het hele schooljaar hierop voortborduren en op terugverwijzen. Niet alleen op sociaal-emotioneel vlak, maar ook tijdens de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en techniek.

Kinderen worden flink uitgedaagd: problemen oplossen, elkaar helpen en je eigen grenzen verleggen. Maar zoals altijd bij alles is er wel één maarrrr… wil je geen vieze, stinkende, onherkenbare, krioelende mini-neanderthalers mee terug nemen? Dan kun je misschien toch beter niet komen.

Wat ga je doen?

Met jouw groep kinderen ga je een tocht, op blote voeten maken, op buitencentrum Moerveld. Tijdens het Neanderthaler-pad worden alle zintuigen aangesproken. De naam Neanderthaler-pad spreekt voor zich. Het heeft dan ook te maken met geschiedenis en hoe de mensen in de steentijd leefden met alle (natuur-) rituelen die daarbij hoorden.

Thema's
Geschiedenis, rituelen, zintuigen, bewustwording natuur.

In het kader van vernieuwend onderwijs

  • Out of the box denken.

  • Grenzen verleggen, ontdekken van eigen kracht en kunnen.

  • Samenwerking, waar liggen jouw kwaliteiten, waar die van de ander en hoe verhoud je je tot elkaar en de gezamenlijke activiteit.

  • 21eeeuwse vaardigheden.

  • Sociale vaardigheid.

In kader van kunst en cultuur
Met name immateriaal en cultureel erfgoed. Het is eenvoudig om vakoverstijgend te werken ten aanzien van dit bezoek.

Cultureel erfgoed

a. inzicht waar sta jij en hoe verhoud jij je tot het verleden, heden en toekomst,

b. zonder schroevendraaiers en plakband kunstzinnig knutselen uit de natuur (fijn en grove motoriek),

c. muziek-instrumenten maken uit de natuur (inzichtelijk maken van techniek/ oude ambachten),

d. in je eigen tempo en op een bijzondere wijze een andere wereld (die van de voorouders) ontdekken waarbij al je zintuigen op scherp staan,

e. heel veel pret en welbevinden beleven (o.a. omdat je een hele nieuwe wereld instapt dat nog eens verstevigd wordt door stoere oer-dieren),

f. out of the box denken en doen

g. verwondering/ verbeelding dat verweven is met het immaterieel erfgoed (lokale gewoontes, rituelen, schimpnamen, oude gezegdes, stafrijmen, kruiden, duistere verhalen)

Ben je Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je geen Toon je Talent school? Dan maken wij een offerte op aanvraag.

Extra materiaal
Buitencentrum Moerveld nodigt de kinderen via een youtube filmpje op authentieke wijze uit op Moerveld. In verband met het weer en de temperatuur buiten is het Neanderthaler-pad niet te boeken in de periode November – Februari.

Duur van het bezoek aan Moerveld: 1,5 uur. 

Wil je meer weten over Stichting Moerveld en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier.

N.B. Het Neanderthaler-pad kan gecombineerd worden met een picknick op Moerveld of een andere toepasselijke activiteit, van atlatl-werpen tot het maken van een vlierefluit. Moerveld staat open om waar mogelijk aan te sluiten bij het curriculum van school.

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Aantal lessen: 1

Duur per les: 90 min.

Aantal deelnemers: 20 - 40

Datum en tijdstip in overleg