Drukte van Belang i.s.m. Drukkunstmuseum

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan het Drukkunstmuseum gekoppeld aan 6 lessen in de klas.

Dans lessen in de klas:
Het museum bezoek, in de context van cultureel erfgoed, is een inspiratiebron om aan de slag te gaan met dans. Onder begeleiding van een dansdocent worden de kinderen tijdens de danslessen, meegenomen in de tijd. De lessen dans worden gegeven door Anouk Habets.

Bezoek aan Drukkunstmuseum (cultureel erfgoed):
Het is niet altijd zo geweest dat je met één druk op de knop een werkstuk, verhaal of foto kon printen. Zo’n 40 jaar geleden was dat nog anders. De computer bestond nog niet en er moest veel gebeuren om een boek, krant of affiche te drukken. In een drukkerij was het een drukte van belang: elk vakgebied had zijn hoogwaardige vakman en iedere drukpers zijn geluid. Vooral toen er door de industriële revolutie ijzeren drukpersen kwamen, die door stoommachines werden aangedreven. Dat gaf een gekletter van jewelste.

In het bezoek aan het Drukkunstmuseum gaan we op ontdekking hoe ze 100 jaar geleden in Maastricht boeken maakten. Waar gebruikten ze die gereedschappen voor en hoe werkte de drukpers? De leerlingen maken tijdens het bezoek op een historische drukpers een prent, tekst of gedicht.
Ook nemen de kinderen een kijkje in de Regoutdrukwerkplaats in de gewelvenkelder van het museum. Hier komt het verhaal tot leven over de mensen die werkten in de keramische industrie van Regout. Naast de lessen dans is er een uitgebreid (gratis) lespakket ontwikkeld. Het lesmateriaal varieert van toneelopdrachten over personages van de drukker tot beeldende vormgeving en educatieve filmpjes die bekeken kunnen worden. Het lespakket wordt voorafgaand aan de lessenserie op school bezorgd. Het retour brengen van het lespakket gebeurt door school.
Daarnaast heeft het drukkunstmuseum een leskoffer ontwikkeld dat gebruikt kan voor ter voorbereiding op het museum bezoek. In de leskoffer vind je alle materialen en inspirerende voorbeelden voor een les beeldende vorming op school.

De borg voor de leskoffer bedraagt: € 40,00. Geef bij intekening aan of je gebruik wil maken van deze leskoffer. 

Belangrijk om te weten:
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent gaan samenwerken. Ben je Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je geen Toon je Talent school? Dan maken wij een offerte op aanvraag.

Wil je meer weten over het Drukkunstmuseum en wat zij nog meer doen? Klik dan hier.

Klik hier voor de SLO leerlijnen.

*****

Corona-maatregelen:
Het aanbod 2020-2021 is onder voorbehoud. Het programma wordt aangepast op de geldende Corona maatregelen op het moment van uitvoering.

 

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: TJT ruimte op locatie

Docent: Anouk Habets

Aantal lessen: 6

Duur per les: 60 min

Aantal deelnemers: 20 - 30

Datum en tijdstip in overleg