Op pad in de stad i.s.m. LGOG

Deze activiteit bestaat uit een interactief programma in de stad Maastricht gekoppeld aan lessen beeldende vorming in de klas.

Op pad in de stad:
Je gaat met de groep op pad in de stad met stadshistorici Lucy Willems en Kris Förster, zij zorgen ervoor dat je de geschiedenis van Maastricht op een speelse en tegelijkertijd informatieve manier beter leert kennen. Al wandelend door de stad vertellen ze over de Romeinen, Sint Servaas, de kerken en kloosters, de vestingwerken en D’Artagnan, Petrus Regout en de pottemennekes, enzovoorts.
De tocht is vooral een vraag- en antwoordspel, dat leerlingen uitdaagt goed te kijken, terwijl voortdurend de verbinding met hun eigen leefwereld wordt gelegd. Waar gewenst en mogelijk wordt het programma in de stad altijd toegespitst op de wensen van de leerkracht (en het curriculum).

Lessen in de klas:
Kunstdocent en kostuumontwerpster Esther van de Pas, verzorgt de lessenserie gekoppeld aan het bezoek in de klas, ze legt uit hoe een verhaal uit het verleden een inspiratiebron kan zijn voor een kunstenaar of een ontwerper. De kinderen gaan al onderzoekend ontwerpen met het erfgoed van Maastricht als inspiratiebron.  

Je kunt kiezen uit verschillende rondleidingen, waaraan verschillende beeldende lessenseries zijn gekoppeld:

Bij de rondleiding waarin aandacht wordt besteed aan o.a. Maastricht in de middeleeuwen met de Looiersstraat en haar leerlooierijen, hoort een lessenserie waarin leerlingen zelf leer gaan maken van fruitafval en oude schoenen up-cyclen tot originele maskers. 

Bij de rondleiding waarin aandacht wordt besteed aan o.a het ontstaan van Maastricht met de Romeinen, hoort een lessenserie waarin leerlingen zelf een dessin maken m.b.v. zeefdruk en oude T-shirts up-cyclen tot originele tassen.  

Geef bij de inschrijving aan welke lessenserie jouw voorkeur heeft.

Thema's
Cultureel erfgoed van Maastricht. 

Belangrijkste leerdoelen:
Leren over de historie van Maastricht en een vertaalslag maken naar beeldend werken. 

Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Extra materiaal:
Er is ondersteunend digitaal lesmateriaal, gemaakt door studenten van de Hogeschool Zuyd van de afdeling: viscom (visuele communicatie). Het lesmateriaal is te vinden op:

Verhalen van Maastricht: Kinderarbeid 
Verhalen van Maastricht: Romeinen
Verhalen van Maastricht: Middeleeuwen

Belangrijk om te weten:
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent gaan samenwerken. Ook wordt dan de rondleiding gepland.
Het bezoek wordt samen met de leerkracht afgestemd.

Wil je meer weten over het LGOG en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier

*****

Corona-maatregelen:
Het aanbod 2020-2021 is onder voorbehoud. Het programma wordt aangepast op de geldende Corona maatregelen op het moment van uitvoering.

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Leslokaal op locatie

Docent: Esther van de Pas

Aantal lessen: 4

Duur per les: 90 min

Aantal deelnemers: 20 - 30

Datum en tijdstip in overleg