Middeleeuwse bruiloft i.s.m. Kasteelruïnes Valkenburg

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan de Kasteelruïnes in Valkenburg gekoppeld aan 6 danslessen in de klas.

Lessen in de klas: 
Tijdens de danslessen staan de middeleeuwen en de hedendaagse tijd centraal.

De leerlingen maken, onder begeleiding van dansdocente Anouk Habets, kennis met dansbewegingen en muziek uit de middeleeuwen, maar óók met hedendaagse dansmoves op hedendaagse muziek.

Er zal een balans zijn tussen comfortzone en herkenning enerzijds en 'out of comfort'-zone anderzijds. De leerlingen ontdekken de verschillen en overeenkomsten tussen beide dansstromingen. Daarnaast worden ze ook uitgedaagd om een fusie te maken en te spelen met elementen uit beide stromingen. Kun je dansbewegingen uit de middeleeuwen dansen op hedendaagse muziek en andersom? Kun je een dans maken met bewegingen uit beide tijden? Dit om maar enkele voorbeelden te noemen. De leerlingen leren dansbewegingen, maar worden ook uitgedaagd om hun eigen dansbewegingen te verzinnen en dansstukjes te creëren. Er is een afwisseling tussen klassikaal dansen en zelfstandig oefenen in tweetallen of groepjes. Met als einddoel: samen met de klas een dans maken!

Bezoek aan de Kasteelruïnes in Valkenburg: 
De unieke 'augmented reality' app die wij hebben laten ontwikkelen neemt je mee terug in de tijd. Je kunt kiezen voor een belevingsroute of een bouwhistorische route.

De belevingsroute vertelt het verhaal van Johan van Pallandt die gaat trouwen met zijn Anna van Culemborg. Samen met Lambertus mag jij helpen met de voorbereidingen van deze middeleeuwse bruiloft.

Met de bouwhistorische route ontdek je meer over de bouwhistorie van het kasteel van Valkenburg, Nederlands enige hoogteburcht met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw.

Bekijk de valbrug, ridderzaal, verdedigingstoren, vroegere kapel en de woontoren.

De kasteelruïne komt tot leven! 

Thema’s:
Geschiedenis, middeleeuwen, mediakunst, bouwstijl, cultuur.

Belangrijkste leerdoelen:
Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Belangrijk om te weten:
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent gaan samenwerken. Ook wordt dan het museumbezoek gepland.

Deze activiteit vindt, bij voorkeur, plaats in de periode tussen september en december 2020. 

Wil je meer weten over de kasteelruïnes en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier.

*****
Corona-maatregelen:
Het aanbod 2020-2021 is onder voorbehoud. Het programma wordt aangepast op de geldende Corona maatregelen op het moment van uitvoering.

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: TJT ruimte op locatie

Docent: Anouk Habets

Aantal lessen: 6

Duur per les: 60 min

Aantal deelnemers: 20 - 30

Datum en tijdstip in overleg