Interview met ...

donderdag 4 april 2024

Met deze maandelijkse rubriek willen we bekende en nieuwe gezichten in het netwerk van Kaleidoscoop onder de aandacht brengen. Dat kan een collega zijn, een culturele partner of een ICC’er van een school. Maak kennis met Jack Debruijn van Basisschool Petrus en Paulus. Wat doet hij als ICC’er voor de school? Wat zijn z’n passies?

Dag Jack. En dan sta je opeens op de omslagfoto van onze Facebookpagina. 
Dat was inderdaad een leuke verrassing. En ik was ook blij dat ’t de foto van ’t tekenen was en niet ‘n foto van de danskring in de andere workshop, haha.

Jij bent naast leerkracht van een onderbouwgroep ook interne cultuurcoördinator, ofwel ICC’er. Wat houdt dat in voor jullie school ?
Naast de contacten met Kaleidoscoop begeleid ik ook andere projecten en activiteiten die gerelateerd zijn. En help ik collega’s als ze vragen hebben over het uitvoeren van de projecten en activiteiten.

Hoe werken jullie vanuit Petrus en Paulus samen met Kaleidoscoop?
In 2013 zijn we als school begonnen met Toon je Talent. Ikzelf had toen groep 5 en we zijn gelijk gestart met een Cultuurboostjaar. Dit beviel meteen enorm. We hadden toen nog de oude opzet met de laatste tien weken 4 kunstdocenten die naar een eindshow toewerkten. Sinds schooljaar ’21-’22 werken we met de keuze voor een Talentdocent. De samenwerking bestaat uit overleg met Kaleidoscoop en de planning maken voor elk jaar. En gedurende het jaar de activiteiten volgen.
Daarnaast heb je als ICC'er vooroverleg voordat de kunstdocent aan de lessencyclus begint. De ene keer is dit via mail, een andere keer komt de docent naar school en kijken we samen hoe we de lessen vorm gaan geven.

Hoe krijg je je collega’s warm voor cultuureducatie ?
Gelukkig zijn er op onze school leerkrachten die zelf oog hebben voor cultuureducatie en enthousiast meedoen aan bijzondere projecten die langskomen. Voor dit jaar was een bijzonder fotoproject voor groep 8 gekoppeld aan de fototentoonstelling van Humberto Tan. En ook de groepen 6 en 7 die een mini-reus gaan maken voor de Kinderreuzenstoet. Maar ook onze traditionele deelname aan de Kinderexpositie van de Tempeleers. Daarnaast werken we samen met beide harmonieën uit Wolder die elk jaar een lessencyclus verzorgen in groep 6.
En ook binnen de eigen lessen zie ik dat er aandacht is voor beeldend, toneel, dans en muziek. En is het top dat we op school al jaren een vakdocent muziek hebben die elke dinsdag een muziekles geeft aan iedere groep.

Waar kijk je met veel plezier op terug? En waar kijk je nog naar uit ?
Het mooiste om te zien is dat de kinderen genieten van de lessencyclus en de bezoekjes aan de culturele instelling. En dat je leerkrachten hoort zeggen dat ze blij en verrast zijn dat er kinderen juist in die momenten hun talent laten zien. Dat is echt genieten, dat je hoort en ziet dat kinderen dit zo beleven.
Hoogtepunten waren de eindshows van de Cultuurboost in het theater van Kumulus, de deelname aan de Kinderreuzenstoet in 2019 en de jaarlijkse deelname aan de Kinderexpositie. En de samenwerking van MosaLira (10-jarig bestaan) met ’t Bonnefantenmuseum tijdens de open dag in het museum met diverse presentaties van de kinderen.
Waar ik naar uitkijk is dat we de kinderen nog jarenlang kunnen en mogen blootstellen aan al die culturele activiteiten. En het plezier dat ze eraan beleven !