Interview van de maand met Nynke van de Bergh

donderdag 9 januari 2025

Maak kennis met Nynke van den Bergh van Boven Water Muziektheater. Wat doet ze binnen dit muziektheatergezelschap, en hoe wordt samengewerkt met Kaleidoscoop ?  

Kun je jezelf even voorstellen ? Wie ben je, wat doe je ?
Ik ben Nynke van den Bergh, regisseur en lid van het artistieke team van Boven Water Muziektheater, een muziektheatergezelschap dat voorstellingen maakt voor iedereen vanaf 4 jaar, gevestigd in Maastricht. 

Waar komt de naam Boven Water vandaan ?
Toen we ons gezelschap in Maastricht hadden opgericht, hebben we lang gebrainstormd over een naam. We kwamen al associërend op de naam Boven Water: van Maastricht op Maas, op water, op wat water kan: borrelen, bruisen, iets naar boven brengen wat eerst nog niet bewust was. Wat vorm kan krijgen boven water. Het beweeglijke van water. Dat het zoveel vormen aan kan nemen. De verwijzing naar het onderbewuste, naar de kracht van de verbeelding.

Op jullie website staat: met ons gezelschap willen we de verbeelding van kinderen aanspreken en 'soepel houden'. Hoe houden jullie het soepel?
We willen door de manier waarop wij muziektheater en educatie aanbieden, ons jonge publiek uitdagen de eigen verbeelding aan het werk te zetten. Dus geen realisme bij ons, maar tekst, beeld en muziek die ruimte laten voor het maken van je eigen verhaal. Boven Water bevraagt de werkelijkheid. Bekijkt die met andere ogen. Elke voorstelling een eigen wereld waar de verbeelding regeert.

Hoe werken jullie vanuit ‘Boven Water’ samen met Kaleidoscoop?
Sinds vorig jaar zitten wij in het Toon je Talent programma en bieden we onze voorstellingen aan in combinatie met een lespakket.

Kun je een voorbeeld geven van een recent project dat jullie samen met Kaleidoscoop hebben gerealiseerd?
Het laatste project dat we met Kaleidoscoop hebben gedaan was LOU (10+). Voorafgaand aan het voorstellingsbezoek kwam de schrijver van het boek waarop de voorstelling gebaseerd is, in de klas. Hij vertelde het waargebeurde verhaal van Lou, een joods jongetje dat opgroeide in Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog. En voorzag het verhaal van de nodige historische context. Op het voorstellingsbezoek volgde een verdiepingsochtend. Theaterdocent Cristel Reneman en beeldend docent Ilona Smeets gingen met de leerlingen aan de slag met thema’s uit de voorstelling.

Hoe waarborgen jullie de kwaliteit van de workshops/voorstelling en het educatiemateriaal?
Elke voorstelling is uniek, dus ook de workshops en het educatiemateriaal. We werken altijd met professionals, zowel op de vloer als achter de schermen. Ook degenen die de lessen verzorgen zijn ervaren docenten. Wat betreft de lessen wordt van tevoren uitgebreid gebrainstormd met de docenten en het artistieke team.

Waar kijk je nog naar uit ?
Komend seizoen komen we met een nieuwe voorstelling PingPong (6+). Een filosofische, absurdistische muziektheatervoorstelling over anders zijn en bij elkaar (willen !) horen. Met een vrolijk lichtje op hoe het (mis)gaat in de communicatie en in contact maken. Bij deze voorstelling ontwikkelt componist Sachit Ajmani, die ook de muziek van de voorstelling schrijft, een lessenreeks waarin kinderen de schrijver worden van hun eigen klankverhaal.

En het mooie is, dat jullie tijdens onze Kunstcarrousel* op 12 maart aanstaande een voorproefje daarvan laten zien ?
Klopt, met de workshop Componeren met kinderen kunnen we de leerkrachten een voorproefje laten zien op de lessen die worden ontwikkeld rondom PingPong. 

_______________

* Kunstcarrousel 
Een inspiratiemiddag op woensdag 12 maart 2025 (14.30-18.00 uur) waarbij er de mogelijkheid is om twee workshops te volgen van verschillende culturele partners waaronder deze van Boven Water (op locatie Centre Céramique). Je kunt je vanaf vandaag (10-01-2025) hiervoor aanmelden. Klik hiervoor op deze link. De inschrijvingen sluiten op 21 februari. Dus wees op tijd.