Interview met ...
maandag 27 mei 2024
Maak kennis met Ilse van Lieshout, hoofd educatie van Marres, Huis voor hedendaagse cultuur.
Marres is gevestigd in een monumentaal herenhuis midden in het historische centrum met een prachtige rustige stadstuin van Maastricht én geweldige keuken Marres Kitchen.
Wat houdt je werk als hoofd educatie in ?
Voor dit werk moet je het leuk vinden om diverse projecten tegelijk te ontwikkelen, en uit te voeren en te evalueren. Van projectaanvraag tot uitvoer en op de hoogte blijven van de huidige ontwikkelingen betreft museum- en cultuureducatie. Daarnaast stuur ik een team mensen aan die de projecten mee uitvoeren.
Bij Marres gaat het verder dan kunst kijken, maar gaat het om de zintuiglijke belevenis. Vertel !
Marres heeft het programma Training the Senses ontwikkeld waarbij wetenschappers en kunstenaars elkaars onderzoekpraktijken vergelijken en verrijken. In de wetenschap is er een grote groep die aangeeft dat mensen hun vaardigheden verliezen, vandaar dat er onder andere skillslabs ontwikkeld zijn. Maar menselijke vaardigheden train je niet bij de Universiteit, dit zou al veel eerder moeten gebeuren.
Zintuiglijke belevenis is dan ook niet helemaal de juiste term. Het gaat eerder om het trainen van je waarnemingssysteem voor (kennis)ontwikkeling in de brede zin van het woord. Het gaat hier om belichaamde kennis die wordt opgedaan door je eigen ervaringen. Vaak begeleid ik bij Marres jongeren die zich verbazen over hun eigen waarnemingssysteem en de kennis die zij daaruit opdoen. Veel jongeren missen dit in hun educatie, namelijk grip krijgen op je eigen waarnemingssysteem door hier woord en expressie aan te kunnen geven en dit uit te wisselen met anderen. Dit ondersteunt identiteitsontwikkeling, geeft zelfvertrouwen en verrijkt door perspectieven van anderen te leren inzien.
Wat doet Marres op het gebied van diversiteit en inclusie ?
Marres is een huis voor hedendaagse cultuur die hedendaagse kunstenaars van over de hele wereld uitnodigt om hun verhaal in het huis te laten zien. Deze kunstenaars verrijken Maastricht en geven een kijk in andere culturen. Dit heeft alles te maken met diversiteit en inclusie. Daarnaast werkt de educatie afdeling aan verschillende participatie programma’s waarbij eenzame ouderen, of mensen uit een worden uitgenodigd om te komen kijken en ervaren bij Marres. Om samen in dialoog te treden over cultuur. Binnenkort start Marres met een pilot waarbij mensen bi-culturele achtergrond als ook de native Maastrichtenaar rondleidingen geven in hun eigen moedertaal.
Hoe werken jullie samen met Kaleidoscoop ?
Marres werkt al enige tijd met Kaleidoscoop samen in programma’s als Rondje Cultuur voor het Voortgezet Onderwijs en Toon je Talent voor het Basisonderwijs. Bij Rondje Cultuur komen tweedejaars leerlingen van een middelbare school voor een kort verkennend bezoek o.a. bij Marres en bezoeken daarna ook nog andere culturele instellingen in Maastricht. Daar komt dit jaar een pilot bij waarin Marres de meer dynamische en onderzoekende werkwijze vanuit de kunstwereld met een school gaat vertalen naar onderwijs didactiek. Een opmaat gericht traject waarbij Marres de verschillende werkwijze van kunstenaars en tentoonstelling koppelt aan thema’s van de school voor de ontwikkeling van hun leerlingen.
Waar is Marres nu mee bezig ?
Op 4, 5 en 6 juni aanstaande organiseer ik een driedaagse Training the Senses Symposium voor het onderwijs. Hierin wordt het Europese Erasmus+ project getoond waarbij Marres met 5 andere partners het belang van een artistieke attitude in het onderwijs aangeeft. Marres doet dit door de werkwijze van kunstenaars te vertalen naar onderwijs didactiek. Waarmee mensen in het onderwijs zichzelf kunnen verrijken om met leerlingen het waarnemingssysteem te ontwikkelen.
Iedereen is welkom hieraan deel te nemen, het Symposium is gratis.
Wil je meer info over het Symposium, klik dan hier.