Museummakers in de klas i.s.m. Bonnefantenmuseum

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan het Bonnefantenmuseum gekoppeld aan 4 lessen beeldend in de klas.  

Bezoek aan Bonnefantenmuseum:
Wie werken er allemaal in het museum? En welke talenten heb je daar voor nodig? In dit programma sta je niet alleen oog-in-oog met de kunstwerken van oude en nieuwe meesters, maar kom je ook meer te weten over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een museum. Let goed op, want na je bezoek aan het Bonnefantenmuseum mag je zelf aan de slag en transformeer je samen met je klasgenoten jullie school in een tijdelijk museum!

Inrichten, teksten schrijven, reclame maken en een titel bedenken. In kleine groepjes vormen jullie de museumafdelingen die nodig zijn om een echte tentoonstelling te maken. Natuurlijk vergeten we de kunstwerken niet. Deze maken jullie ook zelf. Geïnspireerd op de portretten in het Bonnefantenmuseum en die van andere kunstberoemdheden maak je een zelfportret. Uiteraard sluiten we de lessencyclus af met een echte opening!

Belangrijke informatie: ter voorbereiding van het museumbezoek, is het belangrijk dat het spel ‘museummakers in de klas’ wordt gespeeld. 

Lessen in de klas:
Onder begeleiding van een docent beeldende vorming, worden de portretten in de klas gemaakt. Net als echte kunstberoemdheden, ga je aan de slag met het maken van een zelfportret. Het portret wordt op verschillende manieren belicht.
De werken worden onderdeel van de tentoonstelling. Een samenwerking met de leerkracht in het vormgeven van ‘Museummakers in de klas’, is een vereiste voor dit project.

Thema:

Het portret

Gratis vervoer 
Limburgse schoolklassen kunnen met Arriva een bezoek brengen aan het Bonnefantenmuseum. Arriva betaalt de volledige kosten voor een OV-groepsticket voor schoolklassen (docent, kinderen en begeleiders tot een maximum van 35 personen) of 2/3 deel van de kosten van het vervoer met en touringcarbus van Arriva. Het OV-groepsticket is voor het reizen met het openbaar vervoer: (lijn)bus en trein. Het speciaal onderwijs kan ook gebruik maken van deze regeling. Voor de regeling geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Neem contact met het Bonnefantenmuseum voor het organiseren van vervoer via onderwijs@bonnefanten.nl.

Belangrijk om te weten:
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent gaan samenwerken. Ook wordt dan het museumbezoek gepland. 

Belangrijkste leerdoelen:
- Leren over grote meesters en de portretschilderkunst
- Leren over hoe een museum ‘werkt’
- Leren portretschilderen

 Klik hier voor de SLO leerlijnen 

Lesmateriaal:
Bij dit project is lesmateriaal gemaakt. De kunstdocent legt uit hoe dit gebruikt wordt.

Wil je meer weten over het Bonnefantenmuseum en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier.

*****
Corona-maatregelen:
Het aanbod 2020-2021 is onder voorbehoud. Het programma wordt aangepast op de geldende Corona maatregelen op het moment van uitvoering.

Praktische informatie

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Leslokaal op locatie

Docent: Yanniek Nacken

Aantal lessen: 4

Duur per les: 90 min

Aantal deelnemers: 20 - 30

Datum en tijdstip in overleg