HeartBeat@school

i.s.m. Sally Dansgezelschap en philharmonie zuidnederland

Deze activiteit bestaat uit het programma Heartbeat@school gekoppeld aan 4 lessen beeldend in de klas.

HeartBeat
Ken jij dat? Je hoort muziek en plots ben je vrolijk, je voelt weer wat je diep van binnen wil. Stil zitten lukt niet meer, je danst! HeartBeat@school is een wervelend dansconcert van philharmonie zuidnederland met vijf dansers van Sally Dansgezelschap Maastricht.

Een jongen vindt zijn hartslag terug door dans en muziek. Van welke muziek gaat jouw hart sneller kloppen? Of heeft de dans juist je voorkeur? Dat is de vraag die we je in de voorstelling HeartBeat stellen. 

Helaas kan de voorstelling HeartBeat zoals hij aanvankelijk zou worden uitgevoerd, in verband met de Corona maatregelen niet doorgaan. Maar SALLY en philharmoniezuidnederland laten het er niet bij zitten. Op dit moment zijn ze bezig een alternatief programma te ontwikkelen, een programma waar het kind als maker centraal staat. Goede instructiefilmpjes, inspirerende voorbeelden van dansers en musici brengen de leerlingen op weg in hun zoektocht hoe muziek en dans elkaar kunnen versterken en waar hún hart sneller van gaat kloppen.

Het programma kan op diverse momenten in het jaar gepland worden. 

Lessen in de klas:
Met verschillende materialen ontdekken we diverse mogelijkheden om het verhaal van de voorstelling uit te werken en zichtbaar te maken. Je kunt op verschillende manieren jouw eigen verhaal en jouw eigen ideeën verbeelden. Maar hoe verbeeld je muziek waar je hart van gaat kloppen of bewegende beelden(dans) in een stilstaand beeld? Dat is best wel een lastige kunstvraag. We gaan dit ontdekken en samen uitwerken. Plezier en je eigen fantasie staan daarbij voorop!

De lessen beeldende vorming worden gegeven door Milous Heunks in samenwerking met Juan Heurter. 

Belangrijkste leerdoelen:
Verhalen in dans en muziek beleven en leren uitwerken in beeldende vorming.

Thema's:
Jezelf leren kennen en houden van jezelf.

Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Extra materiaal:
Het digitale lesmateriaal vind je hier. Het bestaat uit muziek- en dansopdrachten die een beroep doen op het onderzoekend, creërend en reflecterend vermogen van de leerling. Daarmee gaan ze op zoek naar waar hun hart sneller van gaat kloppen, naar hun passie. In een persoonlijk logboekje beantwoorden ze vragen, maken ze opdrachten en beschrijven ze wat ze van de muziek en dans vinden. Een veilige manier om persoonlijke gedachten onder woorden te brengen.  

Belangrijk om te weten:
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent gaan samenwerken. Ook wordt dan het programma met philharmonie zuidnederland, dat deels digitaal is en waarvan een gedeelte op school zal plaatsvinden, gepland.

In verband met de aangescherpte Corona maatregelen, worden de planningen van de voorstelling Heartbeat@school verschoven naar medio: april/mei 2021. Heb je ingetekend op Heartbeat@school ? Dan ontvang rond januari/februari een e-mail bericht van ons over deze nieuwe planning.

*****
Corona-maatregelen:
Het aanbod 2020-2021 is onder voorbehoud. Het programma wordt aangepast op de geldende Corona maatregelen op het moment van uitvoering.

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Theater aan het Vrijthof (Lessen op school)

Docent: Milous Heunks

Aantal lessen: 4

Duur per les: 90 min

Aantal deelnemers: 20 - 30

Datum en tijdstip in overleg